Devlet hastenelerindeki temizlik ihalelerine neşter atıldı.: 2 Hastane müdürü gözaltında

Haber Giriş : 09 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet hastenelerindeki temizlik ihalelerine neşter atıldı. Diyarbakır Devlet Hastanesi Müdürü Abdülrezzak Bozok ile Elmadağ Devlet Hastanesi Müdürü Zülfikar Güzel gözaltına alındı.

Geçen yıl SSK hastanelerinde başlatılan "Neşter-1" operasyonu ve "kalp stenti yolsuzluğu"na dair yargı süreci devam ederken, şimdi hastanelerin temizlik ihalelerindeki yolsuzluk iddialarına neşter atıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi (KOM), "Neşter-1" operasyonuna benzer yeni bir "temizlik operasyonu" başlattı. Temizlik ihalelerinde yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla Diyarbakır Devlet Hastanesi Müdürü Abdülrezzak Bozok ile Elmadağ Devlet Hastanesi Müdürü Zülfikar Güzel gözaltına alındı.

Uzun süre takip ettiler
Bazı devlet hastanelerinin temizlik ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı yolunda ihbar ve şikayetler alan KOM Dairesi, aylar süren bir ön araştırma yaptı. Daha sonra iddiaların doğru olduğunun anlaşılması üzerine KOM Dairesi Başkanı Hanefi Avcı'nın talimatı üzerine harekete geçen Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı organize suç ekipleri, Diyarbakır Devlet Hastanesi Müdürü Abdülrezzak Bozok'u gözaltına aldı. Operasyonun kapsamını genişleten polis, Elmadağ Devlet Hastanesi'nde de operasyon yaptı. Gözaltına alınan Hastane Müdürü Zülfikar Güzel sorgulanmak üzere Diyarbakır'a götürüldü. Emniyet yetkilileri, yolsuzluk iddialarına bazı doktorların da adının karıştığını belirttiler. Gözaltına alınan Bozok ve Güzel'in sorguları devam ediyor. Yolsuzluğun boyutunun 10 trilyon lirayı bulduğunu ifade eden emniyet yetkilileri, gözaltılara devam edileceğini kaydettiler.

Doktorlara kadın bile temin etmişler...
Şu ana kadar SSK'ya bağlı hastaneler ile Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'da ortaya çıkarılan yolsuzluğun maddi boyutunun 4 milyar dolar civarında olduğu tespit edild. Aralarında 6 tane ünlü kalp cerrahı da bulunan 59 sanık hakkında dava açıldı. Tutuklunan 9 sanık, daha sonra serbest bırakıldı. Neşter-1 davasının yargılaması, sanıkları tutuksuz olarak halen devam ediyor.

Soruşturmayı yapan Ankara eski DGM Savcısı Ömer Süha Aldan tarafından hazırlanan iddianamede, hastanelerdeki yolsuzluk çarkının nasıl döndüğü tüm detayları ile anlatıldı. SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'daki vurgunu ve dönen rüşvet çarkını delilleri ile gözler önüne seren Aldan, medikal firmaların rüşvet olarak kadın bile temin ettiklerine dikkat çekti. Savcı Aldan, iddianamede, bazı firma temsilcilerinin kongre ve geziler sırasında doktorlara kadın sağladıklarını açıkça ifade etti.

Tuz koktu, dağ tükendi...
Savcı Aldan, yolsuzluk çarkını tüm boyutları ile anlatırken, "Bugün tuz kokmuş, dağ tükenmiştir" dedi. Aldan, iddianamede şunları belirtti: "Hükümet olan her yeni parti öncelikli hedefinin yolsuzluk olduğunu belirtmekte, bu nedenle eski iktidar dönemine ait dosyalar açılmakta, aynı aynı hassasiyet mevcut iktidar dönemi için gösterilmemektedir. Yine parti içi dengeler, ilkeli olmayı çok da istemeyen seçmen desteğine bağlı popülizm anlayışı, bürokrat seçiminde ehil olma faktörü dışındaki tercihler, sorunların çözülmesinde en büyük engellerden bazıları. Yolsuzluk öyle bir hal almıştır ki; bireyle devletin her ilişkisinde bu kavramın varlığı konusunda toplumda bir fikir birliği vardır. Ve kamu yıllardır, yolsuzluğa, büyük bir ekonomik krize düşecek kadar kaynak vermiştir. Kısaca tuz kokmuş, dağ tükenmiştir."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber